Košík (košík je prázdný)

Účinky OMEGA 3

Účinky omega 3 mastných kyselin

 

Omega 3 mastné kyseliny (nejdůležitější EPA a DHA) jsou esenciální mastné kyseliny . Jsou nezbytné pro lidské zdraví, ale tělo si je samo nedokáže vytvořit a proto musí být přijímány potravou. Jsou obsaženy ve větším množství zejména v tučných rybách, jako je losos, tuňák , halibut, sardinky a makrely.

Omega 3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj organismu. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci prokázali, že omega 3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritida a zhoubné nádory.

V mozku je vysoká koncentrace omega-3 mastných kyselin a zdají se nezbytné pro poznávací funkce jako je paměť a výkonnost mozku, mají také vliv na chování. Je faktem, že pokud děti během těhotenství nemají od matky dostatečný přísun omega 3 mastných kyselin, mají zvýšené riziko nervových a očních komplikací po narození. Rovněž u hyperaktivních dětí byla zjištěna nižší hladina omega 3 mastných kyselin v krvi.

Příznaky nedostatku omega 3 mastných kyselin zahrnují únavu, špatnou paměť, suchou kůži, srdeční problémy, změny nálady, deprese.

Naše strava obsahuje nadbytek omega 6 mastných kyselin, z nichž některé provokují vznik zánětů, naopak omega 3 mastné kyseliny mají protizánětlivý účinek. Poměr omega-6/omega 3 mastných kyselin je v naší stravě přibližně 20:1, optimální poměr by měl být 2:1. Je tedy jasné, že tento nepoměr se podílí na rozvoji civilizačních chorob v posledních desetiletích, jako jsou nemoci srdce a cév, autoimunitní choroby, artritidy, alergie, zhoubné nádory apod.

Omega 3 mastné kyseliny mohou být prospěšné při problémech jakými jsou:

Vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolů

Eskymáci a lidé, kteří jedí hodně mořských ryb mají vysoký HDL cholesterol (dobrý) a nízkou hladinu triacylglycerolů (krevní tuk). Několik studií prokázalo , že suplementace rybím olejem snižuje hladinu triacylglycerolů a zlepšuje poměr HDL/LDL cholesterolu.

Hypertenze – vysoký krevní tlak

Asi 17 studií potvrdilo, že příjem přibližně 3g rybího oleje denně může snížit krevní tlak u neléčené hypertenze.

Srdeční choroby

Klinické zkušenosti ukazují, že příjem omega 3 mastných kyselin EPA a DHA pomáhají snížit rizikové faktory pro vznik srdečních příhod včetně hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Ukázalo se, že rybí olej u lidí kteří prodělali infarkt myokardu, snižuje riziko úmrtí a dále také snižuje riziko mozkových příhod a vznik srdečních arytmií. Rovněž zabraňuje rozvoji aterosklerózy a vzniku plaků na cévních stěnách.

Diabetes – cukrovka

Lidé trpící diabetem mají často sníženou hladinu triacylglycerolů a HDL cholesterolu. Rybí olej může pomoci snížit hladinu krevního tuku a zvýšit hladinu HDL cholesterolu a tím zlepšit klinický stav lidí trpící diabetem.

Alergie

Pro svůj protizánětlivý účinek jsou omega 3 mastné kyseliny vhodné u všech forem alergií jako jsou sezónní rýma, astma, ekzémy apod.

Revmatoidní artritida

Většina klinických studií se soustřeďuje na problematiku revmatoidní artritidy (autoimunitní onemocnění postihující klouby). Několik studií ukázalo, že rybí olej redukuje symptomy , jako jsou bolesti kloubů a ranní stuhlost kloubů. Některé studie ukazují pozitivní vliv omega 3 mastných kyselin na artrózu (degenerativní onemocnění kloubů).

Karcinom tlustého střeva

Zdá se, že omega 3 mastné kyseliny snižují riziko vzniku nádoru tlustého střeva. (Eskymáci mají velice nízký výskyt nádorů tlustého střeva). Studie provedené na zvířatech a v laboratorních podmínkách potvrdily, že omega 3 mastné kyseliny zpomalují progresi onemocnění. Pozitivní účinek je znatelný zejména v časných fázích onemocnění.

Karcinom prsu

Ukazuje se, že omega 3 mastné kyseliny mohou mít preventivní účinek na vznik nádorů prsu. Lze předpokládat i pozitivní účinek při komplementární léčbě nádorů prsu.