Košík (košík je prázdný)

Minerály

Účinky minerálů na naše zdraví

Naše tělo potřebuje kromě vitamínů přijímat z potravy také minerální a stopové prvky, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Minerály hrají významnou roli pro náš metabolismus, zvláště při regulaci a kontrole metabolických pochodů a také aktivují funkce hormonů a enzymů, redukují cholesterol v těle, podporují látkovou výměnu v našem těle a pokud je jich ve stravě nedostatek, mohou se objevit zdravotní potíže. Minerály tvoří v těle asi 4 % naší váhy.

Mezi minerály a stopové prvky se řadí vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík, železo, síra, zinek, selen, křemík, chrom, jód, fluor, měď, mangan, kobalt, Bór a další.

Důležité je, v jakém poměru se tyto minerály v těle vyskytují, protože v některých případech může být jejich nadbytek pro tělo toxický (selen, hliník).

Vápník je minerál, který je v našem těle zastoupen asi v nejvyšší míře, je obsažen v kostech a zubech a jeho nedostatek působí špatně právě na stavbu kostí, je důležitý pro nervové a svalové funkce, srdeční funkce a také podporuje dobrou srážlivost krve a pro správnou chemickou rovnováhu v těle. Z potravy je získáván především z luštěnin, ořechů, různých semínek (slunečnicových, sezamových, klíčků) a zejména v mléčných výrobcích. Jeho doporučená denní dávka je 800 mg.

Hořčík je nezbytný zejména pro správný metabolismus enzymů, má dobrý vliv na srdeční a nervové funkce, pomáhá organismu při využití vitamínu C, napomáhá správnému vzniku estrogenů a podporuje činnost žaludku, střev a močového měchýře. Je také výborným antioxidantem a při jeho nedostatku se může projevit nervozitou, zácpou, průjmem, nebo křečemi ve svalech. Také v období těhotenství a kojení je hořčík velmi důležitou složkou. Hořčík se získává především ze zeleniny, luštěnin, obilovin, jablek a klíčků. Doporučená denní dávka hořčíku je 350 mg.

Fosfor je společně s vápníkem důležitý pro kosti a zuby, podílí se na transportu mastných kyselin a tuků a také na přenosu nervových impulzů, je proto velmi důležitým prvkem pro nervové a mozkové funkce. Je obsažen zejména v rybách, ořechách, vajíčku, mléčných výrobcích nebo luštěninách. Doporučená denní dávka je 750 mg.

Sodík a draslík jsou velmi důležité pro nervové funkce, dobrou svalovou činnost a pokud je jich v těle nadbytečné množství, může to mít za následek zvýšený krevní tlak a také špatný vliv na funkci ledvin, nespavost, nebo poruchy srdečního rytmu. Sodík a draslík se získává z luštěnin, brambor, obilovin, ořechů a soli. Sodík má doporučenou denní dávku 500 mg, draslík 1800 mg.

Železo je zásadním prvkem pro správný přenos kyslíku v organismu. Pokud je v těle nedostatek železa, může vznikat chudokrevnost a s tím spojená bolest hlavy, únava apod. Železo se ruší mlékem, takže pokud vaříme potraviny bohaté na železo společně s mlékem, navzájem se ruší. Nejvíce železa je obsaženo ve vnitřnostech, mase, kopřivách, meruňkách a listové zelenině. Železa se doporučuje 10 mg na den.

Zinek se podílí zejména na tvorbě inzulínu a je nezbytným prvkem pro dobré zrakové funkce. Vstřebává se za pomoci vitamínu A a působí preventivně před vznikem rakoviny. Jestliže je ho v těle nedostatek, mohou se vyskytnout problémy pohlavních žláz a také kožní problémy, nebo jejich zhoršení. Zinek můžete získat cibule, klíčků, luštěnin, otrub, ústřic nebo dýňových semínek a jeho doporučená denní dávka je 15 mg.

Selen působí jako odchytávač volných radikálů a díky tomu působí na naše tělo jako antioxidant, chrání srdce, ovlivňuje krevní tlak, působí proti kornatění tepen a zvyšuje celkovou imunitu organismu. Vyšší příjem cukru může ovlivnit negativně množství selenu v našem organismu. Získat je ho možno z různých semínek, obilnin, vejcí, chřestu, cibule, plodů moře atd.

Křemík je potřebný hlavně pro pevnost cév a kostí, protože ovlivňuje tvorbu pojiv a chrupavek v těle. Kromě toho také ovlivňuje vzhled pleti, nehtů a vlasů. Získává se jablečné vlákniny, přesličky, nebo celozrnných obilovin.

Chrom je významný pro metabolismus sacharidů a správné funkce inzulínu a stejně jako u Selenu ho ruší vyšší příjem cukru. Chrom působí velmi dobře na celkovou obranyschopnost našeho organismu. Je obsažen například v lesních plodech, pivu, ořechách, klíčkách nebo v řeřichách.

Jód je znám hlavně díky svému působení na správnou tvorbu hormonů štítné žlázy. Kromě toho také zlepšuje kvalitu pleti, vlasů, zubů a nehtů a zklidňuje nervy. Důležitý je také v těhotenství a ruší se při větší konzumaci kyselého zelí. Jód v potravě můžeme nalézt především v jodizované soli, mořských řasách, rybách, třešních atd. Doporučená denní dávka je 150 mg.

Fluor je důležitý zejména pro zdravé zuby a kosti, získat se dá z mořských ryb, nebo černého čaje, Měď je nepostradatelnou složkou při tvorbě hemoglobinu a také podporuje buněčné dýchání. Obsahují ji rozinky, zelenina, ořechy nebo játra. Mangan mineralizuje kosti, podílí se na metabolismu živin a lze ho získat z borůvek, jahod, luštěnin, kakaa, nebo obilovin. Kobalt se podílí na správné funkci krvetvorby, Bór je důležitý pro správný růst, zejména u dětí a doporučuje se ho 4 mg na den. Kobalt a Bór je obsažen v játrech, celozrnných výrobcích, luštěninách, klíčcích, obilninách, švestkách, sóji, datlích, brokolici a podobně.